Mijn schrijfgereedschap

Hier een hele grote opsomming van wat ik allemaal gebruik om te schrijven (nerd-alert). Ook deel ik mijn digitale schrijfwaren.

Ik maak gebruik van bol.com partnerprogramma. Als je een van deze producten koopt, krijg ik een percentage van het bedrag.

Ik begin (bijna) altijd met schrijven op papier. Ik maak hierbij gebruik van een A5-notitieboekje gelinieerd. Moleskine was jarenlang mijn brand, maar ik ben toch overgestapt naar Leuchtturm1917. Alles voelt fijner aan bij deze boekjes. De kaft. Het papier. De begeleidende teksten. Let op: Leuchtturm1917 120 grams is mijn boekje. De normale notitieboekjes hebben 80 gram papier. Het nadeel is dat je al snel je geschreven tekst aan de andere kant van de bladzijde ziet. Door dikker papier te gebruiken, voorkom je doordrukken van je (vul)pen of stift.

Ik gebruik een A4-dotted harde kaft notitieboek van Moleskine voor het uitdenken van ideeën en het maken van aantekeningen bij gelezen boeken. Je hebt meer ruimte op papier. Dat geeft een gevoel van VRIJHEID. Wel dun papier, dus je ziet de inkt snel aan de andere kant.
Je hebt ook een zachte kaft variant.

Bijna elke dag rapid log ik mijn gedachten en gevoelens in een bullet journal. Je kan elk type boekje gebruiken hiervoor. Deze Leuchtturm1917 variant heeft het boekje al ingedeeld volgens de bullet journal methode. Ook krijg je er een overzichtelijk boekje bij hoe je het boek gebruikt. Handig!

Dit zijn zwarte cahiers van Moleskine. Heel dun en flexibel. Makkelijk mee te nemen in je kontzak. Die heb ik altijd bij me om een idee op te schrijven.

Naast mijn bed ligt een Tinne Mia boekje genaamd ‘I’ll be me’. Geen idee waarom deze boekjes zulke rare namen hebben. Maar het is een uitstekend schriftje om te schrijven. Zachte kaft, maar toch stevig. Het neemt ook niet te veel ruimte in beslag. Check het hier.

Ik gebruik One Line a Day: a Five-Year Memory Book. Elke dag enkele zinnen over mijn leven opschrijven. Enig nadeel is dat het papier dun is. Let dus op met welke pen je schrijft.

Mijn pennen

Mijn handschrift is vrij klein. Om nog te kunnen teruglezen wat ik heb geschreven, maak ik gebruik van 0.5mm en 0.7mm pictus fineliner pennen van Schneider. Als je jouw voorkeursdikte wil weten, koop de 8-pack.

De Pilot friXion pennen zijn geweldig. Je kan namelijk je eigen inkt uitwissen met de bovenkant van de pen 🤯. Net als bij een potlood. Ik gebruik deze pennen voor het brainstormen op papier. Ook onderstreep ik met deze pennen zinnen in boeken en maak ik er aantekeningen bij.

Deze Pilot G-2 07mm pen is mijn vriend. Ze liggen overal in mijn huis om snel iets mee op te schrijven. Voor langere teksten is de punt te klein. Maar dat komt door mijn mini-handschrift.

Een permanente marker met een fijne punt. Sharpie. Ik gebruik het om statements mee te schrijven in mijn notitieboek en ik onderteken er mijn bedankkaarten mee. Je hebt ook een kleinere schrijfvariant van Sharpie. Dus een dunnere punt om mee te schrijven. Het heet ultra fine point.

Als je geen 120 gram papier hebt maar wel met een dikkere stift wil schrijven, raad ik je Pentel fineliner signpen aan. In diverse kleuren beschikbaar.

Bij het overschrijven van mijn geschreven tekst gebruik ik een BAMBUS tablet- en kookboekhouder van Ikea. Ik zet dit achter mijn toetsenbord en plaats daarin mijn notitieboekje en kan zo beginnen met typen. Ik zei toch dat ik een nerd was?

Digitale schrijfwaren

Ulysses

Ik schrijf al mijn dagelijkse mails en mijn boeken in Ulysses. Het is een schitterend schrijfprogramma die me helpt focussen. Ook doe je je documentbeheersysteem in de app. Dat zorgt voor overzicht als je bezig bent met diverse hoofdstukken en versies.

iA Writer gebruik ik voor simpele teksten. Ulysses voor het echte werk.

Ik gebruik de app op mijn Mac en op mijn iPhone.

Dit is een grote jongen. 50 dollar per jaar. Maar als je veel teksten schrijft of met een groot boek of een research project bezig bent, overweeg Ulysses. Het helpt je enorm.

Je exporteert via dit programma je teksten gemakkelijk naar een Word-document of zelfs je blog.

Check Ulysses

Evernote

Het is een veel te grote jongen met veel te veel opties. Maar ik moet ergens op vertrouwen. Interessante artikelen die ik online tegenkom sla ik bijvoorbeeld op in Evernote. Ook verzamel ik er gave kunstwerken in en schrijf ik samenvattingen van mijn spraakberichten. Onderstreepte zinnen van digitale boeken die ik lees, komen ook in mijn Evernote terecht via Readwise. Ik gebruik niet Evernote om teksten te schrijven. Het leidt me te veel af.

Check Evernote