Tool: Hoe schrijf je versie 1, versie 2 en versie 3

Ik ga je vertellen hoe je moet bloeden op papier. Het is makkelijker dan het lijkt.

Benodigdheden:

 • Een A5-notitieboekje.
 • Een zwarte en een blauwe pen.
 • Eierwekker.
 • iPad- of kookboekhouder.

Hier volgt de instructie:

 1. Zet de eierwekker op 45 minuten en begin met schrijven.
 2. Je hebt nu versie 1 op papier geschreven.
 3. Tik op een ander moment je geschreven tekst over op een laptop. Je hebt nu versie 2.
 4. Laat het minimaal een week rusten. Kijk er opnieuw naar en breng verbeteringen aan.
 5. Lees het verhaal hardop voor en verbeter tegelijkertijd. Je hebt nu versie 3.
 6. Laat iemand het verhaal checken op spelfouten.
 7. Gefeliciteerd. Het verhaal is klaar om de wereld ingeslingerd te worden.

Toelichting:

 1. Je enige taak in die 45 minuten is schrijven met pen. Je gedachten gaan sneller dan je hand. Daarom weet je precies welk woord volgt. Dit brengt je in een flow. Als je op de computer begint met versie 1, ben je al heel snel aan het corrigeren. Dat is niet de bedoeling van versie 1. Ook ga je bij een dipje het nieuws bekijken of zitten appen met je vriend. Dat doe je allemaal als de 45 minuten om zijn. Begin met pen en papier!
 2. Je bent klaar met schrijven. Kijk er nog eens naar en schrijf misschien een woordje erbij. Maar ga niet te veel strepen en corrigeren. Dat is nu niet je taak. Je taak is je tekst geboren laten worden. Niets meer. Niets minder.
 3. Zet je notitieboekje in een iPad- of kookboekhouder en begin met overtikken op je laptop of computer. Je zult al direct merken dat je je zinnen gaat verbeteren of aanvullen. Perfect. Want als je klaar bent, heb je versie 2.
 4. Je moet nu afstand nemen van je werk. Je kan er niet meer objectief naar kijken. Of je vindt het verschrikkelijk of te goed. Beide is niet oké. Laat het rusten. Minimaal een week. Begin daarna met corrigeren.
 5. Om zeker te weten dat de zinnen goed lopen: begin met hardop voorlezen. Je hebt nu versie 3.
 6. Ook al ben je de grootste taalpurist die er bestaat, je kan niet meer helder naar je eigen tekst kijken. Vraag daarom hulp van buiten. Laat iemand het checken op spelfouten.
 7. Goed gedaan. Zet je verhaal in een mapje genaamd ‘kluis’ of gooi het online.

Bonustip:

Gebruik verschillende kleuren pennen als je meerdere dagen aan een tekst werkt. De ene dag blauw. De volgende dag zwart. Dit geeft je een mooi overzicht van wat je ongeveer produceert per dag. Dit geeft extra motivatie.